Günümüzde bir hastalık olarak bilinen tiroidin vücuttaki yeri boğazda âdem elması olarak bilinen yerin alt kısmıdır. Uzmanlar tarafından bu organ kelebeğe benzetilir. H ya da U harfine de benzetilen bu organ, soluk borusunun önünde yer alır ve vücut için çok yararlı işlevleri bulunmaktadır. Tiroit bezi T3-T4 hormonlarını salgılamakla görevlidir. Bu hormonlar metabolizmamızı ve metabolizmamızın hızını düzenler. Kilo, ruhsal durum, adet düzeni, kolesterol seviyesi, kalp hızı gibi fonksiyonları vücudun değişik organ ve dokularında kan dolaşımına girerek etkilemesi sebebiyle, erkeklere oranla kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır. Ciddi bir sağlık problemi olan tiroidin ülkemizde görülme oranı %30,5 – 31.8’dir.
Setmpomlar Nelerdir?
Saç dökülmeleri
Ciltte mat görünüm
Kilo değişimleri
Adet düzensizlikleri
Ruhen ortaya çıkan problemler
Bağırsak problemleri
Uyku problemleri
Ses kısıklığı
Yorgunluk ve halsizlik
Boyun rahatsızlığı
Kas ve iskelet sistemi problemleri
Unutkanlık
Vücut sıcaklığının düşmesi
Kalp hızının normalden daha yavaş hızda çarpması
Bu belirtileri kendisinde fark edenlerin bir uzmana başvurması gerekir. Tiroit hastalığının en belirgin çeşitlerinden biri olan guatr, genellikle kişilerde ağrıya yol açmaz. Ancak öksürük, nefes alma ve yutma güçlüğü gibi belirtilere yol açabilir.
Guatr
Tiroiditler
Tiroit Kanserleri
İyi Huylu Tiroit Hastalıkları
Guatr: Tiroit bezinin büyümesi olarak tanımlanır. Öksürük ve nefes darlığı gibi göstergeleri vardır. Guatr’ın en bilinen ve dünyada en sık karşılaşılan nedeni iyot eksikliğiyle beslenme şeklidir. Guatr ilaç ve cerrahi tedavilerle iyileştirilmesi mümkün iyi huylu tiroit hastalığıdır.
Hipotiroidi: T3 ve T4 hormonları başta olmak üzere çeşitli hormonların tiroit bezi tarafından yeterli miktarda üretilememesi ile ortaya çıkan iyi huylu bir tiroit hastalığıdır. Uykusuzluk, terleme, cilt kuruluğu, halsizlik, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtileri vardır. Farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.
Hipertiroidi: Çarpıntı, el titremesi, yorgunluk, saç dökülmesi, sıcağa karşı hassasiyet ve aşırı terleme gibi semptomları olan bu tür, tiroit bezinin vücut için salgılaması gereken hormonların normalden fazlasını salgılamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Tiroit ilacı ile hormon kontrolü sağlanmasının ardından hastalığı kesin olarak bitirmek amacıyla radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
Tiroit Hastalarının Beslenme Şekli Nasıl Olmalıdır?
İyot elementi tiroit bezinin görevini normal seyrinde devam ettirebilmesi için çok gerekli ve önemli bir elementtir. Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerdeki iyot oranını günlük 150 mikrogram olarak belirlemiştir. Bunun yanında tiroit hastaları aşırı şekerli ve yağlı besinlerden olabildiğince uzak durmalıdır çünkü bu besinler uygulanan hormon tedavisinin bağırsaklardan emilimini etkiler.
Yorum Yap